Składniki:
Spód:
- 150 g ciasteczek oreo (bez kremu)
- 75 g masła
Masa serowa:
- 600 g twarogu sernikowego
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 op. budyniu waniliowego
Lukier:
- 100 g cukru pudru z dodatkiem kakao
- 2-3 łyżki wody
Ponadto:
- papier do pieczenia
Sposób przyrządzania:
Spód:
- Masło rozpuścić w rondelku i wymieszać z pokruszonymi ciastkami.
- Masę wysypać na wyłożone papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 21 cm.
- Lekko ugnieść dłonią i odstawić do lodówki.
Masa serowa:
- Jajka ubić z cukrem na puch.
- Dodać twaróg, śmietanę i budyń w proszku. Wszystko razem wymieszać.
Sernik z lukrem:
- Masę serową wyłożyć na schłodzony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C.
- Piec 25 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 40 minut. Odstawić do wystygnięcia.
- Zimny sernik udekorować kratką z lukru.
Lukier:
- Cukier puder z kakao utrzeć z wodą na gładką, gęstą masę.
Moja rada: cukier puder z dodatkiem kakao można zastąpić zwykłym cukrem pudrem wymieszanym z łyżeczką kakao.
![](https://ciastowo.pl/wp-content/uploads/2022/10/98D265C3-5E74-4F22-B39E-571B9E882C18-1024x768.jpeg)
![](https://ciastowo.pl/wp-content/uploads/2022/10/3099BEE1-38CB-4FA5-9A31-3181CD10021E-1-1024x768.jpeg)
![](https://ciastowo.pl/wp-content/uploads/2022/10/66342FB2-9BE9-46D8-8482-722194B046EF-768x1024.jpeg)
Ten wpis został stworzony w naszym świetnym, łatwym do używania formularzu przesyłania wpisów. Stwórz swój wpis!
GIPHY App Key not set. Please check settings