w

Ja też chcęJa też chcę

Sernik z lukrem. Pycha, polecam

Składniki:

Spód:

  • 150 g ciasteczek oreo (bez kremu)
  • 75 g masła

Masa serowa:

  • 600 g twarogu sernikowego
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego

Lukier:

  • 100 g cukru pudru z dodatkiem kakao
  • 2-3 łyżki wody

Ponadto:

  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

Spód:

  1. Masło rozpuścić w rondelku i wymieszać z pokruszonymi ciastkami.
  2. Masę wysypać na wyłożone papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 21 cm.
  3. Lekko ugnieść dłonią i odstawić do lodówki.

Masa serowa:

  1. Jajka ubić z cukrem na puch.
  2. Dodać twaróg, śmietanę i budyń w proszku. Wszystko razem wymieszać.

Sernik z lukrem:

  1. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C.
  2. Piec 25 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 40 minut. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Zimny sernik udekorować kratką z lukru.

Lukier:

  1. Cukier puder z kakao utrzeć z wodą na gładką, gęstą masę.

Moja rada: cukier puder z dodatkiem kakao można zastąpić zwykłym cukrem pudrem wymieszanym z łyżeczką kakao.

Ten wpis został stworzony w naszym świetnym, łatwym do używania formularzu przesyłania wpisów. Stwórz swój wpis!

Zgłoś nadużycie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings