w

KochamKocham Ja też chcęJa też chcę ZaskakująceZaskakujące PysznePyszne Udało mi sięUdało mi się MniamMniam

Makowiec – przepis babci Krysi

Makowiec – przepis babci Krysi

Liczba porcji: 16-20 porcji

Czas przygotowania: 3 godziny.

Składniki na ciasto:

  •     500 g mąki pszennej,
  •     150 ml mleka,
  •     30 g świeżych drożdży,
  •     100 g cukru,
  •     4 łyżki masła,
  •     1 jajko,
  •     2 żółtka,
  •     1 łyżka esencji waniliowej.

Składniki na nadzienie:

  •     200 g maku,
  •     2 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
  •     100 g cukru,
  •     1 łyżka masła,
  •     1,5 łyżki miodu,
  •     1/2 laski wanilii,
  •     skórka otarta z 1/2 cytryny,
  •     80 g rodzynek,
  •     50 ml wody,
  •     30 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Przygotowanie:

    Ciasto: Drożdże rozetrzeć z 10 g cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 150 g mąki, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do czasu zwiększenia objętości.

    Po godzinie dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki i jajko.

    Ciasto na makowiec należy dokładnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. W trakcie należy dodawać przestudzone stopione masło, ekstrakt waniliowy i ponownie wyrobić.

    Ciasto na makowiec trzeba odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie należy przygotować nadzienie do makowca.

    Farsz do makowca: Mak opłukać, zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut. Potem odcedzić i zmielić trzykrotnie.

    Masło należy roztopić w garnku o grubym dnie razem z miodem, skórką pomarańczową, skórką cytrynową, zmieloną laską wanilii, namoczonymi w wodzie rodzynkami i zmielonym makiem.

    Masę makową należy gotować przez około 15 minut. Następnie zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z żółtkami utartymi z cukrem oraz sztywną pianą z białek.

    Ciasto na struclę makową trzeba cienko rozwałkować, nadziać masą makową i zrolować zaczynając od dłuższego boku prostokąta.

    Gotowy makowiec należy włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

    Makowiec powinien być pieczony w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° Celsjusza przez 45 minut.

    Gotowy makowiec można posypać cukrem pudrem, polukrować, posypać posiekanymi orzeszkami lub posiekaną skórką pomarańczową.

Ten wpis został stworzony w naszym świetnym, łatwym do używania formularzu przesyłania wpisów. Stwórz swój wpis!

Zgłoś nadużycie

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

GIPHY App Key not set. Please check settings

11 komentarze