Makowiec – przepis babci Krysi
Liczba porcji: 16-20 porcji
Czas przygotowania: 3 godziny.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 ml mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 100 g cukru,
- 4 łyżki masła,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka esencji waniliowej.
Składniki na nadzienie:
- 200 g maku,
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
- 100 g cukru,
- 1 łyżka masła,
- 1,5 łyżki miodu,
- 1/2 laski wanilii,
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- 80 g rodzynek,
- 50 ml wody,
- 30 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże rozetrzeć z 10 g cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 150 g mąki, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do czasu zwiększenia objętości.
Po godzinie dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki i jajko.
Ciasto na makowiec należy dokładnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. W trakcie należy dodawać przestudzone stopione masło, ekstrakt waniliowy i ponownie wyrobić.
Ciasto na makowiec trzeba odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie należy przygotować nadzienie do makowca.
Farsz do makowca: Mak opłukać, zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut. Potem odcedzić i zmielić trzykrotnie.
Masło należy roztopić w garnku o grubym dnie razem z miodem, skórką pomarańczową, skórką cytrynową, zmieloną laską wanilii, namoczonymi w wodzie rodzynkami i zmielonym makiem.
Masę makową należy gotować przez około 15 minut. Następnie zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z żółtkami utartymi z cukrem oraz sztywną pianą z białek.
Ciasto na struclę makową trzeba cienko rozwałkować, nadziać masą makową i zrolować zaczynając od dłuższego boku prostokąta.
Gotowy makowiec należy włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Makowiec powinien być pieczony w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° Celsjusza przez 45 minut.
Gotowy makowiec można posypać cukrem pudrem, polukrować, posypać posiekanymi orzeszkami lub posiekaną skórką pomarańczową.

Ten wpis został stworzony w naszym świetnym, łatwym do używania formularzu przesyłania wpisów. Stwórz swój wpis!
Mniam
Super
Super. Dziękuję