w

Idealne ciasto czekoladowe

Składniki

    ▢ 1 szklanki (210 g) mąki uniwersalnej

    ▢ 2 szklanki (400 g) cukru pudru

    ▢ ¾ filiżanka (90 g) niesłodzonego kakao w proszku

    ▢ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    ▢ 1 łyżeczka soli koszernej

    ▢ 1 szklanka (240 g) maślanki o temperaturze pokojowej

    ▢ 2 duże jajka w temperaturze pokojowej

    ▢ 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    ▢ ½ szklanki (112 g) oleju roślinnego

    ▢ 2 łyżeczki sody oczyszczonej

    ▢ 1 szklanka (237 g) świeżo parzonej kawy

Instrukcje

    Przesiej mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól do miski i mieszaj, aż się połączą.

    W innej misce wymieszaj maślankę, olej, jajka i wanilię.

    Mikserem na niskich obrotach powoli dodawaj mokre składniki do sucha. Przy włączonym mikserze dodaj kawę i wymieszaj, aby połączyć, zeskrobując dno miski gumową szpatułką.

    Wlej ciasto do dwóch 8-calowych okrągłych przygotowanych patelni i piecz przez 30-40 minut w temperaturze 170 ° C, aż tester ciasta lub wykałaczka wyjdzie w większości czysty (nie mokry).

    Schłodź na patelniach przez około 10 minut, a następnie wyłóż je na stojak chłodzący i całkowicie ostudź.

Ten wpis został stworzony w naszym świetnym, łatwym do używania formularzu przesyłania wpisów. Stwórz swój wpis!

Zgłoś nadużycie

Dodaj komentarz

GIPHY App Key not set. Please check settings