Składniki
▢ 1 szklanki (210 g) mąki uniwersalnej
▢ 2 szklanki (400 g) cukru pudru
▢ ¾ filiżanka (90 g) niesłodzonego kakao w proszku
▢ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▢ 1 łyżeczka soli koszernej
▢ 1 szklanka (240 g) maślanki o temperaturze pokojowej
▢ 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
▢ 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
▢ ½ szklanki (112 g) oleju roślinnego
▢ 2 łyżeczki sody oczyszczonej
▢ 1 szklanka (237 g) świeżo parzonej kawy
Instrukcje
Przesiej mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól do miski i mieszaj, aż się połączą.
W innej misce wymieszaj maślankę, olej, jajka i wanilię.
Mikserem na niskich obrotach powoli dodawaj mokre składniki do sucha. Przy włączonym mikserze dodaj kawę i wymieszaj, aby połączyć, zeskrobując dno miski gumową szpatułką.
Wlej ciasto do dwóch 8-calowych okrągłych przygotowanych patelni i piecz przez 30-40 minut w temperaturze 170 ° C, aż tester ciasta lub wykałaczka wyjdzie w większości czysty (nie mokry).
Schłodź na patelniach przez około 10 minut, a następnie wyłóż je na stojak chłodzący i całkowicie ostudź.
Ten wpis został stworzony w naszym świetnym, łatwym do używania formularzu przesyłania wpisów. Stwórz swój wpis!
GIPHY App Key not set. Please check settings